Hoe eelt vermijden?




Eelt, om mee op te scheppen of toch een last?

Sommige atleten of CrossFit® Affiliates zijn fier bij het posten van foto’s zoals deze

Ze hebben hard gewerkt….. daar bestaat geen twijfel over. Maar wat zegt dat nog meer?

  • Gebruiken ze de juiste grijptechniek (grip)?
  • Verzorgen ze hun handen wel correct?

… Heel waarschijnlijk niet!

Hoe ontstaat eelt?

Eelt ontstaat vanzelf. Het is een reactie van de huid wanneer de opperhuid veel wordt blootgesteld aan wrijving of druk. De huid wordt hierdoor ruwer en zal vervolgens dikker worden om zich beter te kunnen beschermen tegen de wrijving of druk. Het is daarom eigenlijk wel logisch dat de meeste eelt ontstaat onder de voeten. Maar eelt komt niet alleen onder de voeten voor. Ook op de handen kan je vaak plekjes vinden. Vooral bij mensen die veel met hun handen werken zoals bouwvakkers of stratenmakers. Als je veel aan krachttraining doet met dumbels en halters kan ook eelt aan de binnenkant van je handen krijgen. Als laatste kan het ontstaat van eelt ook genetisch bepaald zijn. De oorzaak hiervoor ligt vooral in de groei en stand van bepaalde botten. Door een hele kleine afwijking of een vergroeiing, kan er op een bepaalde plek meer druk op de huid komen te staan. Dit heeft dan weer als gevolg dat er een laagje eelt ontstaat. De oorzaak van eelt is dus heel divers en kan komen door wrijving, te veel druk, stand van de voeten, eventuele sporten die je beoefent en het soort werk of hobby.

Eelt bij krachttraining

Bij het werken met baren (vooral bij Pull-up en Deadlift) gaan de meeste atleten de baren vastnemen door ze in het midden van de handpalm te nemen en dan de handen te sluiten. Hierdoor wordt de huid tussen de bar en de vingers samengeknepen. Als je dan een trekbeweging op de geplette huid gaat uitvoeren zal er eelt gevormd worden en in het ergste geval zal de huid losgerukt worden. Je handen liggen dan, soms tot bloedens toe, open en je bent voor enkele dagen buiten strijd.

  

Eeltvorming voorkomen

Je kan eeltvorming voorkomen of toch minderen door de baren op een andere manier vast te nemen. Neem de bar vast ter hoogte van de aansluiting van je vingers met je handpalm en sluit dan de handen rond de bar. Hierdoor zal je huid niet geplet worden tussen de bar waardoor er minder kans is op eeltvorming en vooral minder kans op het losrukken van de huid bij Pull-ups en Deadlift. In het begin kan het wat oncomfortabel aanvoelen omdat je meer kracht in de vingers zal moeten ontwikkelen.

 

Samengevat

Eelt verwijderen

Heb je dan toch eelt? Laat het zeker niet aandikken en verwijder de dode huid wekelijks. Wanneer je handen droog zijn kan je met behulp van een speciale eeltrasp of eeltvijl voorzichtig het overtollige verwijderen. Let er wel goed op dat je alleen het overtollige eelt verwijdert en niet alles weghaalt. Het is tenslotte een extra beschermlaag voor de huid. Wanneer je de eelt hebt verwijderd, spoel je de voeten of handen nogmaals goed af en droog ze weer goed. Als finishing touch kan je je handen insmeren met een speciale eeltcrème. Zo wordt de huid mooi glad en zacht. Wanneer je dit 1 a 2 keer per week doet, zal je heel snel zien dat het teveel weg zal blijven.

Voor jou getest

Bij CFOTR hebben wij zelf verschillende eeltvijlen getest en voor ons is deze zeer geschikt.

Met deze rasp van het merk Scholl kan je in minder dan 5 minuten alle eelt verwijderen zodat je bij de volgende workout geen problemen meer hebt. Deze rasp is te verkrijgen in elke grote winkelketen in België en kost minder dan 10 euro. Ze is zeer handig in gebruik en heeft een ruwe en een iets zachtere kant. Een goede atleet neemt zorg voor zijn gezondheid zodat trainen leuk blijft.

Hopelijk had je er iets aan en kan je eeltvrij sporten 🙂



Deel dit artikel via onderstaande links!