Is Stretching nodig?
Stretchen algemeen

Stretchen is het rekken van de spieren en niet de pezen. Door te stretchen maak je met andere woorden je spieren (terug) langer en minder stijf. Dit is nuttig aangezien je spieren de neiging hebben te verkorten door training waardoor de blessuregevoeligheid kan stijgen. Stretchen kan ofwel bij het sporten ofwel als een afzonderlijke activiteit uitgevoerd worden. Stretchen wordt bij voorkeur na de sportactiviteit uitgevoerd, als onderdeel van de cooling-down. Deze vorm dient eerder om de nadelige aspecten van de sportinspanning te verminderen, niet om de lenigheid te verbeteren. Stretchen tijdens de opwarming wordt minder aangeraden omdat rekoefeningen die het sporten onmiddellijk voorafgaan, de prestaties negatief zouden kunnen beïnvloeden. Stretchen wordt klassiek onderverdeeld in statische en dynamische rekoefeningen. Bij statisch stretchen wordt een spier geleidelijk tot de maximale lengte uitgerekt (zonder pijn te veroorzaken!) en gedurende een korte periode in deze positie vastgehouden. Deze oefening wordt zonder andere beweging uitgevoerd. Bij dynamisch stretchen daarentegen, wordt de oefening bewegend uitgevoerd. Voorbeelden van dynamische rekoefeningen zijn  zwaaibewegingen van de armen en de benen en het draaien van de gewrichten. Het type rekoefening (statisch versus dynamisch), de duur van stretchen en de spiergroepen die aangepakt worden, zijn onder meer afhankelijk van de sportdiscipline en de gebruikte spieren. Het al dan niet stretchen hangt niet af van leeftijd, lengte, gewicht, huidige conditie of eventueel voorgaande letsels. In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, is correct stretchen niet gevaarlijk. Stretchen is ook niet nadelig voor je sportprestatie zolang je het niet éénmalig doet. Het moet consistent na elke sportinspanning gebeuren en beter nog dagelijks als onderdeel van een lenigheidsprogramma.

Stretchen volgens CrossFit® Inc.

Volgens CrossFit® Inc. Headquarter (cfr. Level 2 certificate course) wordt een training altijd afgesloten door een Post-Workout.

Het belangrijkste doel van de Post-Workout is:

 • Helpen met de recuperatie
 • Een moment geven om het mentale besef terug te krijgen
 • De lichaamstemperatuur te doen dalen
 • Het hartritme te doen dalen
 • Terug op adem komen
 • De mobiliteit van de gewrichten herstellen

Door het feit dat de atleten opgewarmd zijn, adviseert CrossFit® Inc. Headquarter om hoofdzakelijk de gebruikte spieren te stretchen, eventueel door gebruik te maken van een foam-roller. De Post-Workout is ook een ideaal moment om:

 • Feedback te vragen of te geven over de les
 • Scores te delen
 • Het succes van een Personal Record te delen
 • Raad vragen of geven
 • Enz.

Na dit ontspanningsmoment kunnen de atleten hun dagtaken terug opnemen en dit met een totale voldoening van wat ze net hebben bereikt of bijgeleerd.

Stretchen volgens de VUB

Wij hebben navraag gedaan bij pas afgestudeerde studenten aan de Vrije Universiteit Brussel en stretchen is zeker nog steeds een vast onderdeel bij gezond sporten. Studies tonen nog steeds de positieve effecten aan, op voorwaarde dat je stretchen correct uitvoert en niet tot de pijngrens gaat.

Stretchen volgens CFOTR

De hoofdcoaches van CFOTR beoefenen al meer dan 40 jaar sport en hebben nog nooit negatieve effecten ondervonden van correct stretchen en cooling-down. Sommigen kunnen het tegengestelde beweren (vaak gesteund op artikels die ze ergens hebben gelezen of opinies die ze hebben opgevangen van anderen) maar er is nog niemand slechter van geworden. Dus, bij FOTR wordt een les altijd afgesloten door een Post-Workout! De leden kunnen dat korte ontspanningsmoment zeker appreciëren. Hopelijk had je er iets aan en zijn de misverstanden rond stretchen nu weggewerkt.Deel dit artikel via onderstaande links!