It may suck but we don’t quit
Jaren geleden beoefende ik tennis maar tijdens mijn studententijd heb ik 6 jaar geen enkele sport meer gedaan en dat liet zich natuurlijk voelen. De kilootjes kwamen er snel bij en de conditie was beneden alle peil.

Toen ik afstudeerde woog ik 112kg en daar moest absoluut iets aan gedaan worden. Ik was op zoek naar een efficiënte manier om die overtollige kilo’s kwijt te raken en tegelijk aan mijn conditie te werken.

Als student had ik eens een Basic Fit abonnement genomen maar dat was echt niets voor mij. Je staat daar maar wat te duwen en te trekken aan die apparaten, zonder enige vorm van kennis of begeleiding. Tijdens de groepslessen moest je iemand nadoen die de oefeningen voordoet op een groot scherm. Zelfs al is zo’n abonnement niet duur, je ziet weinig vordering en je haakt toch af. Het was het eigenlijk niet waard en ik ging dan maar op zoek naar iets anders.


CrossFit Athletic Levels - Competition

Na wat zoekwerk kwam ik in januari 2017 bij CFOTR terecht. Oorspronkelijk koos ik voor die club omdat die het kortste bij mijn woonplaats gelegen was.

In het begin bouwde ik rustig op door 1 maal per week te trainen en dat was voor mij al meer dan genoeg. Als je 6 jaar geen sport meer hebt gedaan, voel je het wel. De spieren waren niets meer gewoon en mijn fysieke conditie was zwak tot onbestaande.

Gedurende mijn eerste weken bij CFOTR had ik vooral last van stijve spieren maar na verloop van tijd ging dat allemaal veel beter en had ik veel minder spierpijn. Ik stel vast dat de kracht vrij snel terugkomt en dat komt onder andere door de zeer goede begeleiding van de coaches. Zij kunnen je op zeer korte tijd de juiste technieken aanleren om de oefeningen correct uit te voeren waardoor je snel meer gewicht kan gebruiken. Spijtig genoeg kan ik dat niet zeggen van mijn uithouding. Daar heb ik nog steeds het meeste last mee. De cardio komt wel terug maar trager dan de kracht.

Sinds augustus 2017 kom ik 2 à 3 keer per week naar de training en dat zie ik. Ik weeg nu 95kg en voel mij veel beter in mijn vel.


CrossFit Athletic Levels - Competition

Oorspronkelijk had ik mij tot doel gesteld om te vermageren tot 90kg maar dat doel heb ik nu wat laten varen. Ik ben minder gefocust op het gewicht want ik merk dat het gewicht van het overtollige vet wordt vervangen door het gewicht van de spieren. Ik ben zeer tevreden van het resultaat en mijn doel om nog verder te vermageren is nu vervangen door een heel andere ambitie. Momenteel ben ik mij aan het voorbereiden voor de Spartan Race van 20 september 2018. Ik word hiervoor zelfs persoonlijk begeleid door Carine, die hierin veel ervaring heeft. Zij leert mij de specifieke technieken om de hindernissen vlot te overbruggen. Benieuwd wat het zal geven.

Voor mij is de CrossFit® Methodology een zeer groot verschil ten opzichte van een gewone fitness, zoals Basic Fit. Je wordt begeleid door een coach met ervaring en je traint in kleine groepen. Door de goede begeleiding van de coaches is de kans op blessures minimaal en evolueer je zeer snel. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat je houding correct is, vooral de rug. Ik heb zelfs nog regelmatig dat de coach mij tegenhoudt om nog meer gewicht te gebruiken omdat mijn rug bijvoorbeeld begint bol te staan.

Zonder die begeleiding zou ik verder doen en me kwetsen. Dat is echt wat het verschil maakt, zelfs met sommige andere CrossFit® Affiliates waar er ook met te veel mensen samen wordt getraind. Bij CFOTR wordt er bewust gekozen voor kwaliteit in kleine groepen.


CrossFit Athletic Levels - Competition

Ondertussen ben ik verhuisd en heb ik keuze uit andere CrossFit® Affiliates dichter bij huis. Toch blijf ik bij CFOTR trainen. Ik voel mij daar echt thuis. Iedereen is zeer vriendelijk en je wordt er aanvaard zoals je bent. Je bouwt een band op met de andere leden en met de coaches en dat kan je niet zomaar vervangen.

De bewegingen die ik het liefste uitvoer zijn de Snatch en de Clean. Deze zijn voor mij de meest complete en explosieve oefeningen waarbij je volledige lichaam en alle spieren tegelijk moeten werken. Daarentegen heb ik last met de Squat-bewegingen omdat ik nog niet soepel genoeg ben. Double-Unders lukken ook nog niet zo vlotjes maar dat zal mij ooit wel lukken. En de GHD sit-up geeft mij een raar gevoel. Ik heb altijd schrik om uit de GHD te vallen, wat natuurlijk niet kan. De coaches zeggen mij dan altijd dat het tussen mijn twee oren zit 😊. Ik moet gewoon die schrik overwinnen.

Dit jaar heb ik mij zelfs twee keer ingeschreven voor competities. In het begin schrok mij dat af maar ik ben zeer blij dat ik die stap heb genomen. Hierdoor heb ik mijn grenzen verlegd. De adrenaline van de competitie pept je zo op en je komt uit je comfortzone. Tijdens de Open Games heb ik zelfs mijn eigen persoonlijke record verbroken voor verschillende bewegingen. Dat doet plezier en blijft motiveren. Ik vind trainen bij CFOTR zelfs veel leuker dan het tennis dat ik vroeger speelde.


CrossFit Athletic Levels - Competition

Tot slot zou ik nog willen meegeven dat ik het spijtig vind dat de CrossFit® Methodology in de media wordt afgeschilderd als een moeilijke en gevaarlijke sport. De reputatie van de CrossFit® Methodology in het algemeen en de werkelijkheid van wat het eigenlijk is, liggen ver uit elkaar. Op YouTube zie je alleen filmpjes van topatleten, de elite zeg maar. Mensen die dergelijke filmpjes bekijken worden snel afgeschrikt van de prestaties van die topatleten en dat is jammer. Zelfs mijn moeder stelt zich soms vragen als ze dit ziet en dat is zeer spijtig voor de reputatie van deze zeer mooie sport.

Ik raad iedereen aan om eens te komen proberen. Je zal zien dat het helemaal niet is wat het lijkt. Iedereen kan de oefeningen aanleren. Alles is schaalbaar en aanpasbaar aan ieders niveau en dat maakt het toegankelijk voor iedereen.

Jelle David – Jurist – 26 jaar

Hopelijk heeft mijn verhaal je geboeid en kom je ook eens een kijkje nemen bij CFOTR. De stap is heel simpel.Vond je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden via onderstaande links