Anne bleef trainen tijdens haar zwangerschap




2.5 jaar geleden ben ik via een collega in Ruisbroek terecht gekomen. De CrossFit® Methodology … het leek wel iets voor mij. Na een keertje komen kijken en een proefles, was ik verkocht. Het was hard, het was moeilijk, maar de voldoening was zeker even groot.

Op zich had ik geen concrete doelstellingen voor ogen, buiten dan aan lichaamsbeweging te doen en mij goed in mijn vel te voelen. En dat is zeker gelukt! Van 2 keer, naar 3 keer per week en vervolgens 4 keer per week. De CrossFit® Methodology werd niet alleen een sportieve uitlaatklep, het werd deel van mijn leven. Langzaamaan voelde ik ook de veranderingen. Kleding zat beter, ik werd sterker, ik kon meer aan en ik had minder stress.

Naast fysieke voordelen, is er ook de CFOTR gemeenschap. Dit heb ik zelden elders meegemaakt. Mensen aanvaarden je hoe je bent. Ze steunen je in de dingen die je doet en de moeite die je in je workouts steekt. Maar ook daarnaast, is het een hele leuke groep, die klaar staat om je te helpen als het kan. Dit zijn de dingen die je erdoor helpen als het even net iets te zwaar wordt of net iets te moeilijk lijkt.

Dit alles is zeker de verdienste van de coaches. Het is een leuke groep die weet hoe ze mensen moet motiveren. Geen bende ego’s, maar een leuke groep mensen die komt sporten. Dat is belangrijk! En daar wordt zeker voor gezorgd. Iedereen kan trainen naar zijn wensen en op zijn niveau. De CrossFit® Methodology zoals het in Ruisbroek en Ganshoren wordt beoefend, is flexibel genoeg om dit toe te laten.

Ann Vankrunkelsven

Nu ben ik zwanger. Het zal mijn eerste kindje zijn en dat brengt heel veel vragen mee. Wat mag er? Wat mag er niet? Kan ik nog wel trainen? Mag ik nog altijd gewichten nemen? Tot wanneer? Doe ik mijn baby geen pijn? Is er geen verhoogd risico op een miskraam als ik dit blijf doen? Logische vragen, die elke moeder-in-spe zich wel stelt, maar waarop het antwoord niet altijd evident is.

Er is nog niet zoveel onderzoek gedaan naar sporten tijdens de zwangerschap, maar in het algemeen wordt aangenomen dat als je al sportte, dit geen enkel probleem is om voort te blijven sporten zolang het niet te intensief is… Valt dit dan te combineren met CFOTR?

Ik ben in eerste instantie raad gaan vragen aan mijn gynaecoloog. Hij zei me dat “zolang ik geen wereldrecords probeerde te vestigen en de bedoeling was om in conditie te blijven, het geen enkel probleem was om verder te blijven trainen.” En dat is nu het mooie van de CrossFit® Methodology ! Het is aanpasbaar. Net zoals je alle oefeningen/wods moet aanpassen als je net begint omdat je nu eenmaal de kracht en/of het uithoudingsvermogen nog niet hebt, kan dit dus ook als je zwanger bent.

Voor mij lijkt het logisch dat iedere vrouw die wilt blijven trainen of eender welke andere sport wilt beoefenen tijdens haar zwangerschap, dit eerst bespreekt met haar arts. Als alles in orde is, is er echt geen reden om dit niet te doen zolang je je er goed bij voelt. En ook hier is de CFOTR community héél begrijpend en voel ik mij zeer gesteund.

Er werd gekeken hoe ik mijn wods het beste aanpaste en wat de mogelijke alternatieven waren voor bepaalde oefeningen. Er werd op een aangepaste manier gecoacht en er werd gekeken of het wel haalbaar was voor mij. Waar er normaal gefocust wordt op intensiteit en kracht, lag nu de nadruk op continuïteit. Mijn persoonlijk doel was om tot het einde van het tweede trimester van de zwangerschap te blijven trainen. Dankzij de continue follow-up en aanpassingen van de workouts voor mij, is dit zeer zeker gelukt. Ik heb er zelfs nog een maandje extra aan kunnen vastknopen!

Ann Vankrunkelsven

Ik ben heel blij en dankbaar voor de open mentaliteit die er binnen deze gemeenschap heerst ten aanzien van mijn keuze om te blijven trainen. Van mensen buiten de CFOTR gemeenschap krijg ik vaak de vraag of dit wel zo goed is voor mijn baby. Ik kan enkel zeggen dat ik er van overtuigd ben dat het feit dat ik tot 7 maanden in de zwangerschap ben kunnen blijven trainen, ervoor gezorgd heeft dat ik een zeer fijne zwangerschap heb. Het zorgt ervoor dat ik minder stress heb, dat ik me goed in mijn vel voel en dat ik me “sterk en ongelimiteerd” voel. Ik heb binnen de CFOTR gemeenschap en in het bijzonder van de coaches de nodige steun gekregen om dit te blijven doen. Ik stond er niet alleen voor en ik moest binnen de muren van CFOTR niet vechten tegen vooroordelen.

Ik ben nu meer dan 8 maanden zwanger en ik voel me nog steeds tip top. Ik ben dan wel voorlopig gestopt met de workouts, maar desalniettemin heb ik nog steeds geen last van kwaaltjes zoals rugpijn en dergelijken. Ook dit is voor mij het gevolg van alle trainingen voor en tijdens de zwangerschap. Ik kijk ernaar uit om terug te beginnen na de bevalling. Want dit is zeker de bedoeling!



Vond je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden via onderstaande links