Een goede lichaamsspanning begint bij een auto-vergroting

Tijdens een deadlift of bij het tillen van zware gewichten is het van essentieel belang om zichzelf eerst zo groot mogelijk te maken om zo een goede uitlijning van de wervelkolom te krijgen en de rug te beschermen.

Deze oefening leert onze hersenen welke de juiste houding is die moet aangenomen worden bij alle bewegingen die gepaard gaan met het tillen van lasten.

Kinesitherapeutisch inzicht

Voor een goede uitlijning van de wervelkolom is de activering van de diepe spieren van de wervelkolom vereist. Hierdoor kunnen we een goede houding behouden en onze rug beschermen tegen overbelasting.

De spieren in kwestie zijn voornamelijk de diepe transversale spieren en de multifidus. Deze twee spieren zijn essentieel als houdingssteun en voor een goede stabiliteit.

Multifidus

Je zou deze oefening eerst moeten beheersen voordat je de deadlift begint te oefenen.

Objectief
  • Versterken en activeren van de diepe spieren van de rug
  • Je bewust maken van de samentrekking van die spieren
  • Een juiste houding aannemen en die blijven handhaven


Uitvoering
  • 3 sets van 45 seconden
  • Breng de knie omhoog en omlaag en onderhoud steeds 3 contactpunten met de stok
  • De drie contactpunten zijn de schedel, tussen de schouderbladen en de sacrum (het heiligbeen net boven de stuit)
Aandachtspunten
  • Auto-vergroting begint met het intrekken van de lage buik en het aligneren of uitrekken van  het hoofd in het verlengde van de wervelkolom
  • Hou de kin ingetrokken

Deze houding verzekert een goede stabiliteit en bescherming!


Heb je meer advies nodig over de juiste uitvoering van sport-bewegingen?Belangrijk: deze informatie wordt hier gegeven als onderdeel van de diensten die een fysiotherapie kan bieden. Deze oefeningen dienen zonder pijn te worden uitgevoerd en vormen geen fysiotherapeutische behandeling. Als de pijn aanhoudt, neem dan direct contact op met de CFOTR fysiotherapeut voor een correcte diagnose.

Loris Scalzo

, Fysiotherapeut CFOTR

Deel dit artikel via onderstaande links!