Stretching interne heuprotatie

Tijdens de training accentueren we de rotatie van de voeten naar de buitenkant toe. Dit doen we om het bekken meer te “openen” voor een grotere amplitude in de Squat of de Clean.

Maar dit zal leiden tot een verlies van de capsulaire mobiliteit van de heupen bij een interne rotatie. Dit zal verschillende problemen opleveren ter hoogte van de knieën, voeten en de wervelkolom.

Stretchen is essentieel om te voorkomen dat u gaat lopen als een eend, het is te zeggen met de voeten open naar buiten toe.

Kinesitherapeutisch inzicht

Bij CrossFit-training gaan we de heupen niet blokkeren. Dit zou kunnen leiden tot een verlies van mobiliteit bij interne rotatie (capsule). Dit kan voor ongemakken zorgen in de gewrichten onder en boven de heupen.

Objectief
  • Verhogen van de heupmobiliteit bij interne rotatie
  • Verminderen van de kans op letsel boven en onder de heupen
  • Betere controle van de dijen tijdens de training


Uitvoering
  • 3 sets van 1 minuut net voor de training of de dag na de training

Tip: neem een lange hefboom om te voorkomen dat u tijdens het strekken de armen teveel belast

Aandachtspunten

Om deze spier uit te rekken moet u vooral letten op:

  • Een comfortabele positie
  • Uitademen tijdens het stretchen
  • Een rekgevoel te krijgen aan de binnenkant van het bekken (bij het schaambeen)

Heb je meer advies nodig over de juiste uitvoering van sport-bewegingen?Belangrijk: deze informatie wordt hier gegeven als onderdeel van de diensten die een fysiotherapie kan bieden. Deze oefeningen dienen zonder pijn te worden uitgevoerd en vormen geen fysiotherapeutische behandeling. Als de pijn aanhoudt, neem dan direct contact op met de CFOTR fysiotherapeut voor een correcte diagnose.

Loris Scalzo

, Fysiotherapeut CFOTR

Deel dit artikel via onderstaande links!