Mobilisatie van de borst

CrossFit® Methodology bewegingen kunnen leiden tot een incorrecte houding zoals een afgeronde bovenrug en schouders die teveel naar voor rollen.

Dit kan je voorkomen door zachte mobilisatie. Zachte mobilisatie is even belangrijk als het rekken van je spieren.

Het loslaten van de spanning ter hoogte van de borst kan helpen om een correcte houding aan te nemen, zowel in het dagelijkse leven als gedurende je training (bijvoorbeeld het loslaten van je schouders tijdens een Over-Head beweging).

Kinesitherapeutisch inzicht

Een herhaaldelijke zachte mobilisatie kan de bloedtoevoer naar het gemobiliseerde wervelniveau verbeteren.

Deze bloedtoevoer voedt de omgeving rond de wervel (kapsel, schijf, spier, ligament) door hem meer en meer mobiliteit en flexibiliteit te geven.

Dit is vooral belangrijk om gewrichtsblokkering te voorkomen en om de wervelmobiliteit te verbeteren.

In het midden van de wervelkolom (ter hoogte van de borst) komen verschillende zenuwen toe die een groot deel van de basisactiviteit van ons lichaam besturen zoals het hart, de longen, de maag, de dikke darm, de spieren, enz.

Objectief
  • Verbeteren of herstellen van de mobiliteit van de borst en de schouders
  • Vermijden van beperkingen in mobiliteit en zo blokkeringen vermijden
  • Afname van cervicale en lumbale spanningen
  • Verbeteren van de doorbloeding van een groot deel van het lichaam
  • Corrigeren van je algemene houding door een betere lumbale kromming


Uitvoering
  • 3 maal 30 seconden

Zodra je de beweging onder de knie hebt, kan je een pauze van 3 seconden inlassen op het meest gevoelige gebied vooraleer je de heen en weer bewegingen maakt.

Aandachtspunten
  • Houdt de stok ter hoogte van de streek die je wenst te mobiliseren
  • Je moet een lichte druk van de stok voelen op de wervel zelf. Dit kan wat gevoelig zijn maar mag zeker geen pijn doen!
  • Bij elke heen en weer beweging kan je een wervel hoger of lager aanpakken

Tip: trek jezelf recht met je armen en niet met je rug. Dit zal ontspanning van de rugspieren mogelijk maken. Vermijd het samentrekken van je schouders.


Heb je meer advies nodig over de juiste uitvoering van sport-bewegingen?Belangrijk: deze informatie wordt hier gegeven als onderdeel van de diensten die een fysiotherapie kan bieden. Deze oefeningen dienen zonder pijn te worden uitgevoerd en vormen geen fysiotherapeutische behandeling. Als de pijn aanhoudt, neem dan direct contact op met de CFOTR fysiotherapeut voor een correcte diagnose.

Loris Scalzo

, Fysiotherapeut CFOTR

Deel dit artikel via onderstaande links!