Zelfmassage van de grote achterste rechte hoofdspier.

Vooral nuttig na herhaalde verlenging van de nek zoals bij Wall Ball Shots, Clean, snatch en bewegingen waarbij de hals zich verlengt. Dit kan spanning of zelfs hoofdpijn veroorzaken.

De beste fysiotherapie is preventieve fysiotherapie.

Kinesitherapeutisch inzicht

Ten eerste: vanuit een biomechanisch oogpunt zullen deze verschillende spieren (vier in totaal) een onderlinge interactie hebben tijdens de spinale extensie. Een gedeelte van de spieren zal een rotatie mogelijk maken en een ander gedeelte zorgt voor een inclinatie.

De halswervels staan in verbinding met de basis van de schedel en dragen bij tot de goede positionering in de ruimte.

Ten tweede: achter deze spieren bevinden zich verschillende zenuwen, slagaders en kleinere aderen. Het is daarom niet ongebruikelijk om spierspasme te ondervinden in een van deze spieren. Deze veroorzaken verschillende hals- en hoofdpijnen.

Het is daarom belangrijk dat deze spieren soepel blijven om de goede werking van de hals- en wervelkolom niet te verstoren en spanningshoofdpijn te voorkomen.

Objectief
  • Ontspannen van de verschillende structuren
  • Verdelen van de krachten tussen de verschillende spieren
  • Symmetrische mobiliteit krijgen aan beide zijden


Uitvoering
  • 3 series van 1 minuut per beweging.

Tip: oefen tijdens de beweging een beetje druk uit op de zodat je de gevoelige gebieden aanvoelt.

Aandachtspunten
  • Hef je kin op om de bewegingen naar het plafond te richten
  • Vervolgens plet je de bal  door de kin in te trekken

Heb je meer advies nodig over de juiste uitvoering van sport-bewegingen?Belangrijk: deze informatie wordt hier gegeven als onderdeel van de diensten die een fysiotherapie kan bieden. Deze oefeningen dienen zonder pijn te worden uitgevoerd en vormen geen fysiotherapeutische behandeling. Als de pijn aanhoudt, neem dan direct contact op met de CFOTR fysiotherapeut voor een correcte diagnose.

Loris Scalzo

, Fysiotherapeut CFOTR

Deel dit artikel via onderstaande links!