Hoe onstabiliteit van de knie herstellen

De knie is een gewricht dat veel stress ondergaat als gevolg van repetitieve schokken zoals bij box jumps, diepe squats, lunges, enz.

Bij spiervermoeidheid zullen sommige krachtigere spieren het overnemen van de andere en zo een ongepaste positie veroorzaken. Dit kan leiden tot knieproblemen zoals tendinitis, meniscus problemen, blokkades, enz.

Kinesitherapeutisch inzicht

Een co-activatie van verschillende spieren (antagonist en agonist = buigers en strekkers) zorgt voor meer efficiëntie tijdens bepaalde oefeningen waarbij een goede stabiliteit vereist is.

Dit is mogelijk door het introduceren van therapeutische bewegingen die door de hersenen als nieuw worden aanzien (motorische coördinatie en proprioceptie).

Objectief
  • Verhogen van de kniestabiliteit
  • Knieletsels verminderen
  • Betere kniecontrole bij spiervermoeidheid

Deze oefening is bedoeld om het lichaam een proprioceptieve respons te vragen om de knie te stabiliseren via spieractivatie.

Dit is belangrijk om een optimale controle van de positie van de knie te krijgen tijdens recepties na een sprong bijvoorbeeld.



Uitvoering
  • 3 sets van 1 minuut voor of na de training

Zodra je de beweging goed controleert en beheerst kan je ze uitvoeren met een elastiek band als progressieve belasting en/of door het verhogen van het aantal minuten.

De elastiek wordt gebruikt om een instabiliteit van uw knie te veroorzaken bij het opvangen van de sprong.

Tip: als de oefening nog steeds te eenvoudig is, kunt u dezelfde oefening doen met uw ogen dicht 🙂

Aandachtspunten
  • Hou altijd de knie in de as van uw 2e teen
  • Zorg voor een stabiele positie gedurende 3 seconden vooraleer je opnieuw springt
  • Kijk voor je uit en niet naar je voeten

Je zal geleidelijk een betere controle en stabiliteit over je knie ervaren bij het trainen.

Je zal deze oefening volledig beheersen wanneer de knie als stabiel wordt beschouwd en niet wankelt gedurende 3 seconden na het opvangen van de sprong (op basis van criteria opgemaakt door de kinesitherapeut van CFOTR).


Heb je meer advies nodig over de juiste uitvoering van de bewegingen?



Belangrijk: deze informatie wordt hier gegeven als onderdeel van de diensten die een fysiotherapie kan bieden. Deze oefeningen dienen zonder pijn te worden uitgevoerd en vormen geen fysiotherapeutische behandeling. Als de pijn aanhoudt, neem dan direct contact op met de CFOTR fysiotherapeut voor een correcte diagnose.

Loris Scalzo

, Fysiotherapeut CFOTR

Deel dit artikel via onderstaande links!