Voedingsadvies

VoedingsadviesVoedingsadvies, gesteund op eigen ervaringen en bewezen voedingsmethodes

Wij volgende de voedingsadviezen van Dr. Barry Sears, bekend van het Zone Dieet. De voordelen van het zone dieet zijn onder andere:

  • Een snelle manier om lichaamsvet te verliezen en dat zo te houden
  • Je algemene gezondheid voor een langere periode bewaren
  • Betere prestaties bij fysieke inspanningen
  • Sneller kunnen nadenken
  • Vertragen van het verouderingsprocesDe richtlijnen voor een gezonde voeding zijn zeer eenvoudig. Elke maaltijd of tussendoortje dient in balans te zijn en te bestaan uit 30% eiwitten, 40% koolhydraten en 30% vet.

 

  • Eiwitten dienen mager en gevarieerd te zijn. Die zitten onder andere in peulvruchten, vleeswaren, gevogelte, eieren, vis, zuivelproducten en noten.
  • Koolhydraten dienen overwegend van laag-glycemische aard te zijn. Glycemisch wil zeggen hoe snel een bepaald voedsel de suikerspiegel doet stijgen. De belangrijkste functie van koolhydraten is ons lichaam te voorzien van energie. Koolhydraten worden hoofdzakelijk uit suikers en zetmeel gehaald en vindt men bijvoorbeeld terug in brood, aardappels, volkoren producten, bruine rijst, enz.
  • Vet moet overwegend van onverzadigde aard zijn. Als ruwe richtlijn kan men stellen dat verzadigde vetten bij kamertemperatuur gestold (vast) zijn en hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong zijn. Plantaardige vetten zijn meestal onverzadigd en zijn vloeibaar bij kamertemperatuur. Grote uitzonderingen op deze regel zijn palmolie en kokosolie die een hoog percentage verzadigde vetzuren bevatten.Wat mag ik eten?

Dieetvoorschriften hoeven niet ingewikkeld te zijn. We kunnen de richtlijnen herleiden tot een zeer eenvoudige regel. In mensentaal betekent dit:

Eet mager vlees en bladgroenten, noten en zaden, wat fruit, weinig zetmeel en geen suiker.
Eet genoeg om de trainingen te kunnen opbouwen maar niet te veel om het lichaamsvet te ondersteunen.

Wat moet ik vermijden?

Beperk hoog-glycemische koolhydraten. Een te hoge consumptie van hoog-glycemische koolhydraten is zonder twijfel de grootste oorzaak van gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door voeding. Hoog-glycemische koolhydraten zijn deze die de suikerspiegel in het bloed te snel verhogen. Deze vindt men voornamelijk in rijst, brood, snoep, aardappel, suiker, frisdranken, maar ook in gebakken, gestoomde of gegrilde koolhydraten. Hoog-glycemische koolhydraten geven een buitensporig hoge insulinestoot en leidt tot hyperinsulinisme. Wat dan uiteindelijk leidt tot overgewicht, te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk, stress en een hele waaier aan ziekten.

Het gangbare westerse dieet is vaak hoog-glycemisch. We eten relatief veel koolhydraten en in het meeste fabrieksvoedsel (blikken, potjes, zakjes met saus, kant-en-klaar thuismenu’s) zitten veel suikers en zetmelen. Veel mensen weten niet dat ook brood en aardappelen hoog-glycemisch zijn. Deze complexe koolhydraten worden omgezet in suiker in het bloed.

Zeer kort door de bocht kan men stellen: “vermijd voeding waarvan een TV reclamespot bestaat”.

 


Advies nodig? We helpen je met plezier