Mobility

Mobility




Betere prestaties door beweeglijkheid


Mobiliseren zijn functionele bewegingsactiviteiten om een verminderde mobiliteit te voorkomen of te verbeteren. Vaak is de beweeglijkheid van een gewricht beperkt omdat de spieren verkort zijn. Een beperkte beweeglijkheid kan je prestaties negatief beïnvloeden en de kans op blessures vergroten. Dit kan je allemaal voorkomen door er wekelijks aan te werken tijdens de Mobility les.




Werken aan je mobiliteit

Het werken aan je mobiliteit kunnen we in 3 onderdelen splitsen:

  • Soft tissue work
  • Stretching van de spieren
  • Mobiliseren van het gewricht
Soft tissue work

Bij “soft tissue work” gaan we werken op de bevordering van de functionaliteit van de zachte weefsels zoals pezen, ligamenten, fascia,  spieren, zenuwen en bloedvaten. De meest gebruikte manier is self-myofascial release. Hiervoor kunnen we gebruik maken van materialen zoals foam rollers, ballen en massage sticks.

Stretching

De twee meest gebruikelijke manieren om te stretchen zijn statisch stretchen en PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) stretchen. Statisch stretchen houdt over het algemeen in dat we een stretch vasthouden in een verlengde spierpositie gedurende een 30-tal seconden. PNF stretchen voer je een normale stretch uit tot het einde van je beweeglijkheid en vervolgens oefen je zoveel mogelijk kracht uit (8-10 sec) tegen een object wat niet verplaatsbaar is, om vervolgens weer te ontspannen.

Gewricht mobiliseren

Het doel van het gewricht mobiliseren is om de bewegingsvrijheid van een gewrichtskapsel te vergroten. Dit doen we door het doorbreken van verklevingen en het rekken van kapsels. Wees wel voorzichtig bij het ervaren van pijn. Op het moment dat je gevoelig bent voor luxatie of dislocatie (ontwrichting, uit de kom schieten) adviseren we je dit niet te doen.

Mobiliseren is geen opwarming

Laten we mobiliseren niet verwarren met opwarmen. De primaire focus van het mobiliseren is beweegpatronen en beweegposities verbeteren met als doel een beter resultaat in je sport-bewegingen, vooral bij het gewichtheffen. Een warming-up is enkel bedoeld om je voor te bereiden om te gaan bewegen. Het zal je niet direct helpen bij het verbeteren van je beweegposities. Beiden zijn dus een onderdeel van het totaalplaatje.