Afvallen

Afvallen met functionele trainingen is een garantie


Functionele trainingen zoals uitgeschreven volgens de CrossFit® methode zal je niet alleen helpen afvallen, maar het zal je ook helpen een betere figuur te krijgen. Dit komt omdat we je lichaamssamenstelling zullen veranderen in plaats van je een paar liter vocht te laten verliezen, die er na een paar weken of maanden toch terug bijkomen. Door het trainen met gewichten gaat je spiermassa zich activeren en je lichaamsvet als brandstof gebruiken. Dit zorgt voor een mooi strak figuur en extra vetverbranding. Gecombineerd met een gezonde voeding, zal je ook genieten van volgende voordelen:

  • Je algemene gezondheid voor een langere periode bewaren
  • Betere prestaties bij fysieke inspanningen
  • Sneller kunnen nadenken
  • Vertragen van het verouderingsproces

Afvallen door CrossFit
Afvallen voor vrouwen

Wil jij afvallen?


Afvallen door krachttraining

De meeste mensen associëren krachttraining niet met afvallen. Daarom gaan ze meestal duursporten uitoefenen zoals lopen, fietsen, zwemmen of wandelen om zo de nodige calorieën te verbranden. Wist jij dat uit onderzoek is gebleken dat de resultaten van afvallen met Functionele Trainingen zoals beschreven door de CrossFit® methodologie, veelbelovend zijn? Afvallen door krachttraining is een methode die nog steeds flink wordt onderschat. De meeste mensen denken namelijk dat je met een duursport veel beter vet kan verbranden. Toch is het steeds normaler dat ook vrouwen bezig zijn met het versterken van hun spieren. In dit artikel zullen we uitleggen waarom afvallen door krachttraining zo goed helpt en wat voor krachttraining je het beste kan doen.

Wat heeft krachttraining met afvallen te maken?

Bij krachttraining ben je bezig met het onderhouden,  of zelfs het versterken van je spieren. Zo krijg je meer spiermassa en daardoor verbrand je meer vet. Hoe zit dat dan? Spieren hebben energie nodig. Vooral wanneer spieren flink hebben gewerkt. Ze moeten zich herstellen en hebben hiervoor nog meer energie nodig. Deze energie wordt gehaald uit voeding, maar ook uit reserves in je lichaam. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam nodig heeft. Spieren hebben de eigenschap om te slinken als je ze niet of nauwelijks gebruikt. Doe je niet aan krachttraining, dan verlies je na je 25e jaar bijna een halve kilo aan vetvrije spiermassa per jaar. Dat betekent dat je lichaam (of eigenlijk je spieren), per dag 30 tot 50 minder calorieën verbranden. Aangezien de kans klein is dat je minder gaat eten vanaf je 25e, zal je lichaam wel steeds meer vet gaan opslaan.

De voordelen van afvallen met Functionele Trainingen

Afvallen door kracht- en Functionele Training, zoals beschreven door de CrossFit® methodologie biedt veel voordelen. Na een krachttraining blijft je lichaam tot 48 uur lang ongeveer 10% meer calorieën verbranden. Je spieren groeien, zodat je steeds meer spiermassa krijgt. Meer spiermassa betekent dat het lichaam steeds meer calorieën verbrandt. Iedere kilo spierweefsel verbruikt in rust ongeveer 100 calorieën per dag. kracht- en Functionele Training, zoals beschreven door de CrossFit® methodologie, biedt veel variatie aan oefeningen en kost vooral minder tijd dan duursport. Het is minder monotoon en blijft daardoor leuk. Eén tot drie keer per week een uurtje trainen bij CFOTR, is veel effectiever dan vier keer per week 3 kwartier te gaan lopen.

Een strak lichaam op langere termijn

Tijdens krachttraining verbrand je niet zoveel calorieën als bij duursport. Dat betekent dus dat het wel even zal duren, voordat je echt gaat afvallen met krachttraining. Toch zullen de resultaten wel langer stand houden, dan bij een duursport. Ook kan het zijn dat het lijkt alsof je niet afvalt. De weegschaal geeft immers nog steeds dezelfde aantal kilo’s aan dan voorheen. Dit komt omdat je bij krachttraining niet zo snel lichter wordt, maar wel een stuk strakker en slanker. Spiermassa weegt nou eenmaal meer dan vet. Een weegschaal heeft dus in dit geval geen nut om te meten of je resultaat hebt geboekt. Wat wel helpt is om de zoveel tijd te berekenen wat je vetpercentage is en hoeveel centimeters je taille is gekrompen. Een goede maatstaf is gewoon voor de spiegel gaan staan en je lichaamsbouw en houding beoordelen. Spieren zien er strakker en mooier uit dan vet. Je figuur zal er dus beter uitkomen. Door duursporten zal je dan wel afvallen maar je lichaam zal er zeker niet zo mooi en strak uitzien.

Voor wie is Functionele Training geschikt?

Veel mensen (en dan vooral vrouwen), denken nog steeds dat krachttraining alleen iets is voor mannen die gespierd willen worden of dat het bedoeld is voor bepaalde topsporters. Dat is gelukkig helemaal niet waar! Krachtoefeningen zijn goed voor iedereen! Niveau of leeftijd speelt geen rol. Daarbij is het ook goed om te weten dat je je spieren niet helemaal hoeft uit te putten bij krachttraining. Ook door het doen van lichte krachtoefeningen, kun je heel veel resultaat bereiken en je lichaam gezond en sterk houden.

Hoe begin je met krachttraining ?

Als afvallen je belangrijkste doel is, dan hoef je niet zo te letten op welke specifieke spiergroepen je wilt gaan trainen. Bij functionele trainingen zoalszoals beschreven door de CrossFit® methodologie zal je zoveel mogelijk spieren en spiergroepen tegelijk trainen. Wij noemen dat “functionele oefeningen”, of beter gezegd bewegingen die in het dagelijkse leven voorkomen. Ongetrainde spieren hebben nauwelijks spierkracht en uithoudingsvermogen. Als je een beginner bent, is het verstandig om licht te beginnen en rustig op te bouwen. Daarom hebben wij bij CFOTR specifiek “basic” lessen. Ook is het belangrijk om na elke krachttraining minimaal 48 uur rust te nemen, voordat je begint aan de volgende krachttraining. Bij CFOTR combineren we elke dag andere oefeningen om zoveel mogelijk variatie te hebben. In het begin kan het zwaar zijn, maar je zult merken dat je spieren snel gewoon raken aan al deze oefeningen, waardoor afvallen met CrossFit snel leuker wordt.

Afvallen met krachttraining de beste methode?

Er zijn heel veel sporten die ervoor zorgen dat je calorieën verbrandt. Stuk voor stuk hebben deze sporten zo hun voor- en nadelen als het gaat om afvallen. Wil je snelle resultaten zien, dan zul je krachttraining en duurtraining moeten afwisselen. Om nog effectiever aan de slag te gaan, zul je krachttraining en duurtraining moeten combineren tot één workout, namelijk een interval training! Dit is de ultieme methode voor snel en gezond afvallen en dat is wat we allemaal doen bij CFOTR.

Voeding is nog altijd het allerbelangrijkse

Wanneer je veel sport, maar niet gezond eet kan dat erg ongezond zijn. Gezonde voeding blijft nog steeds het allerbelangrijkste. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel over gezonde voeding.