Zwangere vrouwen en CrossFit
Kunnen zwangere vrouwen nog trainen?

Ann

2.5 jaar geleden ben ik via een collega bij CrossFit On The Road terecht gekomen. Na een keertje komen kijken en een proefles, was ik verkocht. Het was hard, het was moeilijk, maar de voldoening was zeker even groot. CrossFit werd niet alleen een sportieve uitlaatklep, het werd deel van mijn leven. Langzaamaan voelde ik ook de veranderingen. Kleding zat beter, ik werd sterker, ik kon meer aan en ik had minder stress. Naast fysieke voordelen, is er ook de CrossFit gemeenschap. Dit heb ik zelden elders meegemaakt. Mensen aanvaarden je hoe je bent. Ze steunen je in de dingen die je doet en de moeite die je in je workouts steekt. Maar ook daarnaast, is het een hele leuke groep, die klaar staat om je te helpen als het kan. Dit zijn de dingen die je erdoor helpen als het even net iets te zwaar wordt of net iets te moeilijk lijkt. Dit alles is zeker de verdienste van de coaches. Het is een leuke groep die weet hoe ze mensen moet motiveren. Geen bende ego’s, maar een leuke groep mensen die komt sporten. Dat is belangrijk! En daar wordt zeker voor gezorgd bij CrossFit On The Road. Tijdens mijn zwangerschap wist ik niet of ik kon blijven trainen en wat de risico’s waren. Er is nog niet zoveel onderzoek gedaan naar sporten tijdens de zwangerschap en ik ben in eerste instantie raad gaan vragen aan mijn gynaecoloog. Hij zei me dat “zolang ik geen wereldrecords probeerde te vestigen en de bedoeling was om in conditie te blijven, het geen enkel probleem was om verder te blijven trainen.” En dat is nu het mooie van CrossFit! Het is aanpasbaar, ook als je zwanger bent.
En ook hier is de CrossFit community in Ruisbroek en Ganshoren héél begrijpend en voel ik mij zeer gesteund. Ik kreeg aangepaste oefeningen met de nadruk op continuïteit. Mijn persoonlijk doel was om tot het einde van het tweede trimester van de zwangerschap te blijven trainen. Dankzij de continue follow-up en aanpassingen van de workouts voor mij, is dit zeer zeker gelukt tot en met 7 maanden zwangerschap.
Ik ben heel blij en dankbaar voor de open mentaliteit die er binnen deze gemeenschap heerst ten aanzien van mijn keuze om te blijven trainen. Van mensen buiten de CrossFit gemeenschap krijg ik vaak de vraag of dit wel zo goed is voor mijn baby. Ik kan enkel zeggen dat ik er van overtuigd ben dat het feit dat ik tot 7 maanden in de zwangerschap ben kunnen blijven trainen, ervoor gezorgd heeft dat ik een zeer fijne zwangerschap heb gehad, minder stress heb, mij goed in mijn vel voel en dat ik me “sterk en ongelimiteerd” voel. Ik stond er niet alleen voor en ik moest binnen de muren van de CrossFit box niet vechten tegen vooroordelen. Ik ben de CrossFit gemeenschap en in het bijzonder de coaches zeer dankbaar.
Na 8 maanden zwangerschap was ik nog steeds tip top, ik had nog steeds geen last van kwaaltjes zoals rugpijn en dergelijken. Ook dit is voor mij het gevolg van alle trainingen voor en tijdens de zwangerschap. Ik kijk ernaar uit om terug te beginnen na de bevalling. Want dit is zeker de bedoeling!