Eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn zowel een brandstof als een bouwstof. Ze zijn van essentieel belang voor het lichaam en zitten in tal van voedingsmiddelen. Een gram eiwit levert 4 calorieën energie aan ons lichaam. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.

  • Dierlijke eiwitten vind je in vlees, wild, gevogelte, vis, schelpdieren, eieren, zuivelproducten zoals kaas, melk, boter, yoghurt en kwark.
  • Plantaardige eiwitten vind je in noten, paddenstoelen, graanproducten van tarwe, rogge, boekweit, meel, haver, rijst en bloem, aardappelen en peulvruchten.

Wat doen eiwitten?

Eiwitten (proteïne) zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstoffen voor je lichaamscellen. Elke lichaamscel heeft aminozuren nodig voor de bouw of het herstel ervan zoals bijvoorbeeld spieren, botten, bloed, haren, nagels, enz.

  • Eiwitten regenereren het lichaam

Je lichaamscellen vernieuwen zichzelf continu. Je lichaam breekt hierbij eerst eiwit af, om het daarna terug te vervangen door nieuw eiwit. Dankzij dit proces verwijdert je lichaam beschadigd eiwit, dat eventueel tot een verstoorde celgroei of verstoorde celfunctie kan leiden.

Ook verliest je lichaam dagelijks kleine hoeveelheden proteïne, in de vorm van haren, huidschilfers, nagels, zweet en urine. Dit verlies dient terug aangevuld worden.

  • Eiwitten ondersteunen processen

Eiwit ondersteunt allerlei processen, zoals je spijsvertering. Enzymen zijn eiwitten en zetten allerlei stoffen om in andere stoffen zoals tijdens je spijsvertering. Ook je hormonen, afweerstoffen en antistoffen zijn eiwitten.

  • Eiwitten versnellen je metabolisme

Je lichaam heeft meer moeite om proteïne te verteren dan om koolhydraten te verteren. Hierdoor versnellen ze je metabolisme en dat is weer gunstig voor het aantal calorieën dat je per dag verbrandt. Vandaar dat er veel diëten bestaan waarin ze veelvuldig op het menu staan.

  • Bouwstof voor neurotransmitters

Eiwit is ook belangrijk voor je neurotransmitters. Neurotransmitters spelen een hele belangrijke rol in je gezondheid en je mentale welbevinden. Neurotransmitters zijn stoffen die een rol spelen in je zenuw- en hersencellen. Ze zijn betrokken bij de overdracht en de prikkels. Dopamine is hier een voorbeeld van. Dopamine is een stofje waardoor je je onderandere gelukkig voelt.

  • Transport naar je lichaamscellen

Proteïne zorgt ook voor het transport van verschillende stoffen naar de lichaamscellen.  Zo zorgen eiwitten er bijvoorbeeld voor dat zuurstof via het bloed naar de spieren gaat.

  • Eiwitten geven energie

Eiwitten leveren ook energie en houdt je spiermassa in stand. Maar dit gebeurt pas wanneer je over onvoldoende brandstoffen, zoals vet en koolhydraten beschikt. Het lichaam verbrandt dan de eiwitten uit de spiercellen. Dit is nadelig, want de spiermassa neemt dan af. Daarom is het belangrijk om voldoende eiewitten en alle andere essentiële voedingsstoffen op te nemen.

  • Verzadigende werking

Eiwitten verzadigen enorm en een eiwitrijke maaltijd geeft een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je geen trek meer in eten. Als je wilt afvallen is dit handig.

Hoe verbrand je eiwitten?

Wanneer je niet genoeg koolhydraten of vetten hebt om te voorzien als brandstof dan gaat je lichaam eiwitten verbranden. Hierdoor ontstaat echter wel roofbouw. Je lichaam eet zichzelf als het ware op. Wanneer je veel aan sport doet en dan met name kracht- en duursport dan heb je wat meer eiwitten nodig om je spiermassa in stand te houden.

Wat als je er teveel van eet?

Er bestaan niet genoeg wetenschappelijke studies die de negatieve aspecten van een te hoge eiwitconsumptie onderschrijven. In principe verlaten de eiwitten die je, na calorie-inname, niet gebruikt via je urine. Echter wanneer je een hoge eiwitconsumptie hebt, zullen je nieren en je lever harder werken. Dit lijkt het verouderingsproces te bevorderen.

Uit diverse grote onderzoeken is gebleken dat een te hoge eiwitconsumptie kan leiden tot een snellere veroudering. Dit houdt onder andere in dat je huid eerder gaat rimpelen. Ook je lever en je nieren slijten als het ware van een te hoge eiwitconsumptie.

Door een normaal voedingspatroon krijg je voldoende eiwitten binnen. Vaak zelfs meer dan nodig. Dat komt omdat er veel vlees en vis onze westerse menukaart staat.

Indien je besluit intensief te gaan sporten, omdat je jezelf een ambitieus sportief doel hebt gesteld, hoef je geen speciale eiwitpreparaten te nemen of extra eiwitrijke voedingsmiddelen op je menu te zetten. Waarschijnlijk ga je automatisch wat meer eten, omdat je lichaam nu eenmaal meer energie vraagt. Dan krijg je ook automatisch meer eiwitten binnen. Natuurlijk zijn er beperkingen. Als je zeer intensief gaat trainen, kunnen supplementen wel nodig zijn. Vraag raad.

Een te lage eiwitconsumptie is in zijn geheel af te raden. Eiwitten vormen de basis van je cellen, organen, bloed, botten, spieren en je zenuwstelsel. Ook zijn ze belangrijk bij de opbouw van hormonen en neurotransmitters. Bij een te lage eiwitconsumptie breken onder andere je spieren af. Je spiermassa wordt dus kleiner en je verliest aan spierkracht.

Ook daalt je algehele weerstand, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes. Bij kinderen, die langdurig lage eiwitconsumptie hebben, kan zelf een groeistoornis ontstaan.

Hoe boek je resultaat?

Je boekt resultaten door het volgen van een normaal eetpatroon. Onze westerse eiwitconsumptie ligt zelfs wat hoger dan door artsen en wetenschappers wordt voorgeschreven. Je zult resultaten bemerken in een verzadigd gevoel, na de maaltijd. Dit gevoel blijf je voor een langere tijd behouden. Hierdoor blijft het gevoel van trek langer weg, waardoor de verleiding om iets te snacken kleiner wordt.

Je zult ook resultaten bemerken in je spierkracht, zeker indien je meer beweegt. Je wordt sterker en dit voel je ook. Je kunt meer aan.

 

 

Hopelijk had je er iets aan en kan je je sportprestaties en algemene gezondheid verhogen door een correcte voeding.

Heb je nog vragen of wil je eens een proefweek bijwonen? Klik dan hier

Vond je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden via onderstaande social links!